Urban Explorers Festival 2013: Inside Stories

Urban Explorers Festival 2013: Inside Stories

Inside Stories
speelt zich af binnen de muren van een huis. Achter gesloten gordijnen, verborgen voor nieuwsgierige blikken van de straat. De bewoner is afwezig maar nog voelbaar in alle voorwerpen.
In de verschillende kamers tonen zes kunstenaars werken die niets met buiten en alles met binnen te maken hebben.

1. Woonkamer: Burn (2002), Reynold Reynolds (met Patrick Jolley)
10 min. HD-video vanaf 16 mm film.
Een verhalende collage, bevolkt door engelen, duivels en allegorische figuren. Een huis brandt af terwijl de bewoners zich, onbewust van de dreigende ondergang, richten op de emotionele thema’s in hun leven.
2. Gang: 12:42 AM (2012), Alexa Meyerman
videoprojectie, papier
De werken van Alexa zijn te beschouwen als architectonische deconstructies. De ruimtes of gebouwen zijn, ondanks duidelijke sporen van gebruik, leeg of tijdelijk verlaten.
Als in herinneringen worden de gebouwen opnieuw geconstrueerd, waarbij sommige details worden benadrukt, terwijl andere lijken op te lossen.
De kijker wordt gedwongen te naderen maar kan nergens schuilen in een doelloze constructie die uiteindelijk slechts bestaat uit licht en donker.
3. Keuken: Full house (2009), Frank Halmans
Hout, staal, glas, electra.
Een straatje van zes rijtjeshuizen dat dienst doet als stofzuiger.
4. Studeerkamer: Internal Affair (2010), Ton Kraayeveld
olieverf op doek, 120 x 160 cm.
Afgebeeld in het schilderij is een driehoekssituatie, waarbij de plaats achter het bureau is voorbehouden aan een personage met absoluut gezag. Model voor het schilderij stond het kantoor dat toebehoorde aan Erich Mielke, het politieke hoofd van de Stasi in voormalig Oost- Duitsland, met zijn bureau en daarop het hoofd van Lenin.
5. Slaapkamer: 12 (2012), Leonid Dutov
02.08 min., Digitale Video,
Het werk kwam tot stand op 12 – 12 – 2012.
De kunstenaar geeft er de voorkeur aan het werk te tonen zonder verdere begeleidende tekst.
6. Door het hele huis: Zonder titel (2013), Frans van Lent
Oven, deeg, aardgas
De kunstenaar is als curator verantwoordelijk voor het geheel van de tentoonstelling. Het werk dat hij maakt, de reuk van versgebakken koekjes, verspreidt zich in zijn huiselijkheid over alle kamers van het huis.